Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt
28 april 2019 kl 14:00 -- 18:00, Språk- och Litteraturcentrum SOL, Helgonabacken, Lund

Seminariedag om människans relation till djur i samhället

Välkomna till en dag där vi ska fördjupa oss i djurens roll i vårt samhälle med ett djurrättsligt tema. Med två föredrag kommer vi få insikt i djurs beteende och problematisera det förtryck som utövas på icke mänskliga djur av människan.
Till denna seminariedag kommer tre fantastiska föreläsare att bilda oss i den här växande samhällsfråga som intresserar fler och fler och är nära att få ordentligt genomslag i det offentliga samtalet och även i det politiska rummet. De flesta är medvetna om att animalieindustrin har stor negativ påverkan på klimatet men har icke mänskliga djur även rätt till sitt egna liv? Detta och mycket mer kommer diskuteras under denna eftermiddag under två föredrag.

Med våra samarbetspartners hjälp, Djurens Rätt och Kritiska djurstudier, är föredraget helt kostnadsfritt för alla besökare! Det kommer även att bjudas på fika mellan de två föredragen.

Vi välkomnar Lena Lindström, etolog, och Lina Gustafsson, leg veterinär, talespersoner för Institutet Vethos.

Vethos drivs av etologer och veterinärer och under detta föredrag får vi veta mer om djurs beteende, evolutionen och vad som skiljer djur mot människor. Finns det en tydlig skillnad? Vad är människans relation till djuren? Stämmer bilden av det överlägsna svenska djurskyddet? Antroprocentrism, vad är det och hur märks det i samhället?

Dagens andra föreläsning får vi av Lisa Gålmark (fil. mag. historia)

Lisa analyserar det förtryck som icke mänskliga djur utsätts för. Är rörelsen för djurens frigörelse en socialrättviserörelse som kan jämföras med andra rättviserörelser som feminism eller avskaffandet av slaveri? Relationen mellan människa och djur i samhället, hur kan den förstås och vilken betydelse har den?

Lisa, master i historia, har skrivit flera böcker i ämnet, bland annat Skönheter och odjur, och ska under sitt föredrag lotsa oss igenom dessa frågeställningar.

Middag efteråt på Herbivore

Efter seminariet är det bokat till oss på den nyöppnade vegetariska restaurangen The Herbivore i Lund där vi får ett specialerbjudande. Det är tyvärr begränsat antal platser. Anmälan görs på länken nedan.

https://forms.gle/wSYCbVJhuriKmUJe8

Hjälp oss gärna sprida detta Facebook-event socialt så att så många som möjligt kan se och fundera på om de vill och kan komma!

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.