Hoppa till huvudinnehåll
<<< Djurens Rätt

Om de kunde tala, skulle du kunna lyssna?

Enligt gammal tysk folksägen är tiden mellan vintersolståndet och trettondagsaftonen magisk och djuren sades kunde tala med människorna. Barnen skulle vara extra bra på att förstå vad djuren sa.

Vad skulle djuren säga till dig idag, såhär i juletid? Skulle du orka lyssna? Och vad skulle du göra för att hjälpa dem?

Under året som har gått har Djurens Rätt på nationell nivå upplyst om de ofattbara 99 miljonerna kycklingar som föds upp, dödas och äts upp varje år här i Sverige. Deras livslängd mäts i dagar och den korta tid de har på jorden (35 dagar) står de tätt, tätt intill varandra och väntar på ödet som människorna bestämt åt dem. Ingen lek, inget naturligt umgänge, bara växa som vetestråna på en åker.

Tänk om de hade kunnat tala med barnet inom oss. Barnet som var övertygat om att kycklingar var små gulliga, gula dunbollar som växte upp till att bli glada hönor och tuppar, med rika och skojiga liv. Precis som på Pettson och Findus gård. Då hade nog ingen av oss velat bidra till att de har det på dagens vis. Vi som inte slutat lyssna vet att det riktiga priset för en hink med kycklingvingar från KFC, som tyvärr expanderat i Sverige under året, är avsevärt högre än vad som står på reklamskylten. Och det är kycklingarna, inte vi, som betalar det.

Förändringen och lösningen är dock inom räckhåll. Under 2018 markerade vi, Sveriges konsumenter, med våra val och resultatet blev en stark nedgång i konsumtion av kött. Marknaden lyssnade och det finns nu mer lättillgängliga vegoprodukter än någonsin i butikerna. Varje mål mat som är växtbaserat minskar efterfrågan och gör det mindre lönsamt att fortsätta produktionen. Det är du och vi tillsammans som gör skillnaden.

Men det behöver inte och får inte stanna där. Djur far illa till följd av så många branschers verksamhet. Pälsindustri, djurtestning (som Lunds universitet tyvärr är inblandat i), jakt med eller utan pilbågar… listan är tragiskt lång. Och vi behöver inte bara sluta konsumera, utan också påverka politiskt för att få bättre skydd för de djur som i den närmaste framtiden inte kommer slippa ur de situationer de tvingas in i.

Ge djuren en röst året om!

Till skillnad från hur det funkade i gamla tyska fabler, så kan du ge djuren en röst att tala med året om! Engagera dig i Djurens Rätt här i Lund eller bidra ekonomiskt till arbetet. Den bästa julklappen är varken en ny TV eller ett begagnat klädesplagg. Det är att öppna såväl öronen som hjärtat och ödmjukt bara lyssna på vad djuren försöker säga oss. Och att sen sprida budskapet vidare till de som glömt hur man gör. Kanske ett förbetalt enårsmedlemskap skulle kunna hjälpa dem komma ihåg?

Vi ser fram emot 2019 och att fortsätta kämpa för djurens rättigheter tillsammans med dig! God Jul!

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.